Ulasan Buku

Mengulas buku, mengupas isi, meningkat kefahaman dan produktiviti.

Formula Solat Sempurna

Posted by blogpmm on May 24, 2010

 

Penulis      :  Ust. Zaharuddin Abd. Rahman

ISBN     :  978-983-3494-98-9
HARGA        :  RM25.90

——————————————————————————–

FORMULA SOLAT SEMPURNA ini menjelaskan kepada pembaca dengan pendekatan mudah dan mantap berkenaan cara menunaikan solat secara lebih sempurna iaitu dengan menggabungkan sunat-sunat semasa solat bersama rukun dan syaratnya.
Keistimewaan buku ini terletak pada kupasan ringkas dan padat hasil kajian mendalam daripada kitab-kitab turath silam dan kontemporari. Penulis membawakan nas-nas yang terbaik hasil ijtihad para ulama hadis silam dan semasa.
Aspek ini menjadikan ia sebuah buku yang amat sesuai buat semua lapisan masyarakat dan latar belakang, hingga mereka yang mempunyai kefahaman Syariah yang minimum juga mampu memahami ulasan di dalam buku ini dengan baik. Demikian juga mereka yang khusus dalam ilmu Syariah juga diyakini akan mendapat sesuatu yang menarik daripada buku ini. Kandungan buku ini disusun dalam bentuk menarik mengikut kronologi pergerakan solat dan kemudian disusuli dengan nas-nas warid daripada Nabi s.a.w. Seterusnya huraian amat berguna berkaitan khusyuk, masalah dan punca kehilangannya dewasa ini.
Ulasan
melalui pembacaan saya, terdapat beberapa sunnah-sunnah nabi muhammad S.A.W yang mungkin kita terlepas ataupun sudah terlupa untuk diamalkan…almaklulah mungkin sudah lama meninggalkan sekolah kan…terdapat juga beberapa kelebihan atau kebaikkan didalam setiap pegerakan yang ada didalam solat..solat itu (bagi orang islam) adalah seperti satu senaman…dalam kita melakukan perkara yang wajib iaitu solat 5 waktu..secara tidak langsung dengan mengamalkan solat 5waktu badan kita(aliran darah dan oksigen) akan menajdi teratur dan perjalanannya akan mejadi lancar seterusnya akan memberikan kita tubuh badan yang sihat insyallah….

Pengulas:

Muhammad Fahmi Bin Md Sabri
Pensyarah Jabatan Hospitaliti

     
Advertisements

Sorry, the comment form is closed at this time.

 
%d bloggers like this: