Ulasan Buku

Mengulas buku, mengupas isi, meningkat kefahaman dan produktiviti.

PETUA KEBAHAGIAN RUMAHTANGGA

Posted by blogpmm on November 30, 2009

MUHAMMAD USMAN AL-KHUSTI, PETUA KEBAHAGIAN RUMAHTANGGA, DARUL NU’MAN, CETAKAN KETIGA 1999.

Buku ini disusun berdasarkan karya Muhammad Usman Al-Khasit yang bertajuk Almasyaakiluz-zaujiyyahwahululuha Fi Dhauil Kitabi Wassunah Walma’ariful Haditsah. Tujuan penyusunan buku ini adalah untuk memberi suatu panduan berkaitan halangan-halangan atau rintangan yang dihadapi dalam berumahtangga, disertakan juga cara penyelesaian yang berdasarkan al-Quran, hadis dan ilmu pengetahuan.
Ternyata hidup berumahtangga nampak mudah tapi susah. Akan menjadi mudah kalau berpegang pada pendirian bahawa menikah adalah suatu kewajipan yang perlu dilaksanakan berdasarkan peraturan agama. Akan tetapi ianya akan menjadi susah kalau menerimanya sebagai beban dan tidak mengikut peraturan.
Ikatan suami isteri merupakan cantuman cinta dan kasih sayang yang membina ramuan kebahagiaan. Kerelaan dua insan untuk menikmati dan melayari bahtera rumahtangga merupakan ikrar kesetiaan dan pengorbanan hidup untuk bekerjasama dalam mengejar impian.
Fitrah seorang lelaki dan fitrah seorang wanita saling memerlukan untuk mengharapkan buah ketenangan dan ketenteraman. Mereka ingin bersama-sama dalam menghadapi pahit manisnya kehidupan. Mereka ingin saling membantu untuk mencapai kejayaan dengan menepis segala rintangan serta bersama-sama membina kekuatan untuk mengatasi segala masalah. Sesungguhnya sentuhan kasih sayang dan cabaran merupakan penawar kebahagiaan rumahtangga.
Antara petua-petua untuk mewujudkan rumahtangga yang bahagia adalah :
1. Asas Pemilihan Jodoh
2. Sikap saling percaya mempercayai
3. Sikap saling tolong menolong
4. Tahu dan melaksanakan tanggungjawab masing-masing.
5. Tidak ada campur tangan mertua dalam urusan rumahtangga.
6. Sikap saling ingat mengingati dan sanggup berubah untuk kebaikan bersama.
7. Buang sikap-sikap negatif yang dilarang oleh agama.

DIULAS OLEH : NOOR ASMIDA BT ABU BAKAR
JABATAN : JKA

Advertisements

Sorry, the comment form is closed at this time.

 
%d bloggers like this: